Narzędzia do masy cukrowej

Nożyk lub skalpel

Precyzyjne cięcia wymagają odpowiedniego narzędzia. Kuchenny nóż nie został do tego zaprojektowany i wycinanie nim małych elementów to nie lada wyzwanie (próbowałam!). Dobry nożyk powinien mieć cienkie wymienne ostrza.

Podstawowe narzędzia do pracy z masą cukrową. Skalpel nożyk do masy cukrowej

Wałek do masy cukrowej

Wałki do masy cukrowej mają mniejszą średnicę niż te do ciast, to dlatego, że operowanie dużym wałkiem przy małych elementach jest nieporęczne. Wykonane są z plastiku, do którego masa nie przywiera tak jak do drewna. W zestawie są cztery pierścienie – separatory o grubości 1mm i 4mm. To jest super gadżet!

Podstawowe narzędzia do pracy z masą cukrową. Wałek z pierścieniami do masy cukrowej.

Narzędzia do modelowania

To podstawowy zestaw narzędzi, który przyda się przy wielu pracach z masą cukrową. Mają różne końcówki, które przydadzą się nie tylko do odrysowywania wzoru ale też do modelowania kwiatów czy lepienia figurek. Najtańsze zestawy zrobione są z plastiku i uważam, że są w zupełności wystarczające, choć pewnie dziewczyny lepiące figurki czy duże ilości kwiatów się ze mną nie zgodzą. 

Podstawowe narzędzia do pracy z masą cukrową. Narzędzia do modelowania masy cukrowej.

Mata silikonowa

Umówmy się – wałkowanie na blacie lub drewnianej stolnicy to nie jest najlepszy pomysł. Masa lubi się przyklejać i czasem przy próbie podniesienia elementu możesz go uszkodzić. Od dawna korzystam z maty silikonowej i zapomniałam o tych problemach. Maty łatwo przyklejają się do blatu i nie ślizgają się po nim. Łatwo je myć i przechowywać (zwinięta zajmuje bardzo mało miejsca). Mam małą matę (26x29cm), która jest wystarczająca do robienia ozdób. Jeśli obkładasz torty masą cukrową to zastanów się nad zakupem większej maty (np. 30x40cm).

Podstawowe narzędzia do pracy z masą cukrową. Mata silikonowa do pracy z masą cukrową.

Mata samogojąca

Po co dwie maty? Mata silikonowa świetnie sprawdza się do wałkowania, ale nie można po niej kroić bo bardzo łatwo ją przeciąć. Na macie samogojącej wałkowanie nie jest przyjemnością, ale do wycinania jest idealna.

Podstawowe narzędzia do pracy z masą cukrową. Mata samogojąca do cięcia masy cukrowej

Packa

Obowiązkowa przy obkładaniu tortu masą cukrową. Aby otrzymać ostry kant warto mieć nawet dwie packi. Nie jest konieczna, jeśli wykonujesz z masy ozdoby na tort, ale sprawi, że wykonane elementy będą gładsze.

Podstawowe narzędzia do pracy z masą cukrową. Packa do gładzenia masy cukrowej.

Dodatkowe narzędzia do masy cukrowej

Nie są konieczne, ale często się przydają.

Tylka z okrągłą końcówką

Jak widać tylki nadają się nie tylko do kremów.  Mam ich całą masę i ciągle dokupuję nowe. Nigdy nie wiem co mi się przyda niedługo, a cena jest tak niska, że nawet się nad tym nie zastanawiam. Do wycinania kropeczek przyda się tylka z malutkim wylotem, np. nr 1, stworzona do precyzyjnych zdobień lukrem.

Tylka z okrągłą końcówką

Wykrawaczki

To jest temat rzeka. Muszę Ci się do czegoś przyznać… jestem uzależniona od kupowania kolejnych wykrawaczek. Mam ich tak dużo, że mają oddzielną, bardzo dużą szufladę w mojej kuchni. Postacie z bajek, serduszka, kółka, gwiazdki, chmurki, zwierzątka, literki… Kiedyś napiszę wpis, w którym pokażę Ci je wszystkie.

Wykrawaczki do masy cukrowej i ciastek.

Formy silikonowe

Jak wyżej, choć mam ich trochę mniej.  Są świetne bo bez żmudnego lepienia i rzeźbienia możesz uzyskać wypukły wzór, np. misia, piórka czy klocki lego. Bardzo przydają się do literek. Z silikonem bardzo łatwo się pracuje. W najbliższym czasie pokażę Ci moje foremki i metodę pracy z nimi. To jest mega proste, szybkie i wygodne.

 Formy silikonowe do masy cukrowej.

Pędzelki

Do pudrowania, malowania, smarowania klejem cukrowym. Szczerze mówiąc nie znalazłam jeszcze idealnych. Mam miękkie pędzle do makijażu które sprawdzają się dobrze, ale są zbyt duże. Najczęściej używam takiego zupełnie zwykłego zestawu (dokładnie taki sam moja córka dostała w zestawie z farbami ;-)) i do wielu zastosowań jest całkiem ok. Bardzo brakuje mi precyzyjnych pędzli do malowania małych elementów. Mam jeden komplet, ale nie jest dobrze wykonany i trudno nim wykonać cienką linię.

 Pędzelki do malowanie po masie cukrowej

Linijka

Nie musi to być specjalna linijka. Chodzi o to żeby można było od niej odrysować linię prostą, czy odmierzyć odcinki. Polecam takie powyżej 20cm. Ja w domu miałam tylko jedną połamaną linijkę, więc kupiłam na Aliexpress linijkę z poziomicą (chciałam jej używać do sprawdzania czy tort jest prosty), ale to nie był dobry pomysł. Poziomice mają to do siebie, że są delikatnymi narzędziami i nie powinno mnie dziwić, że po podróży z Chin nie działała prawidłowo. Jeśli musisz kupić linijkę to polecam raczej prosty, metalowy model.

 Linijka do masy cukrowej

Ekstruder

To ciekawe narzędzie ułatwiające wykonanie większych ilości wałeczków o różnych kształtach. Można go wykorzystać tworząc np. plecionki, makramy, trawę czy włosy. Mam taki i mimo niskiej ceny całkiem dobrze się spisuje.

 Ekstruder do masy cukrowej

Patyczki do szaszłyków, druciki florystyczne

Patyczki i druciki przydają się do tworzenia topperów i osadzania ozdób na torcie. Druciki florystyczne możesz kupić w niemal każdym sklepie cukierniczym. Do wyboru są różne rozmiary – im wyższy numer tym cieńszy drucik.

Patyczki i druciki florystyczne do masy cukrowej